Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?

Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?

Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?

Hazırladığınız her web sayfasını internet üzerinden yayınlayabilmek için internet sitenize ait dosyaların yer alacağı bir sunucuya (bir bilgisayara) ihtiyacınız vardır. Bu hizmete “hosting” (Web Sitesi Barındırma) denir. Bu sayede internet sitenizde yer alan sayfalar, görseller ve diğer bilgiler bir sunucuda (web sunucusu; web server) barındırılır ve internet kullanıcıları da çeşitli internet tarayıcılarıyla sizin internet sitenize erişebilir. Yani bu bilgisayarlar sitenizin çalışması için tasarlanmış ve geliştirilmiş cihazlardır

web-hosting

Hosting hizmeti internet sitenize herkesin ulaşmasını sağlar. Bunun yanında farklı firmalar tarafından verilen hosting hizmetinin sitelerin çalışması için gerekli özellikleri de taşıması gerekir. Hostingler, aslında bir tür bilgisayardır. Ancak bu bilgisayarlar evlerde kişisel olarak kullandığımız bilgisayarlardan çok daha güçlüdür ve bu sunucular sayesinde kesintisiz bir hosting hizmeti verilebilir.

Sunucular datacenter diğer bir adıyla veri merkezi dediğimiz özel alanlarda saklanmaktadır. Bu alanlarda bir sistem mühendisi, jeneratör, klima, metro internet (yüksek hızda internet) sürekli bulunması gerekmektedir. Bütün bu bileşenler bir araya getirildiğinde sunucu ve hosting hizmeti sağlanmış demektir. Hem internet siteleri hem e posta adresleri bu sunucular üzerinden ip protokolü ile inernet kullanıcılarının bilgisayarıyla bağlantı kurmaktadır.

Bu sunucular özel ya da tüzel kişilerin internet sitelerini yayınlamaları için özel olarak tasarlanmış, internet omurgasına çok hızlı bağlantı özelliğine sahip, binlerce kullanıcıya aynı anda aksaksız hizmet verebilecek özellikle olmalıdır. Söz konusu sunucuların kesintisiz bir internet hizmeti verebilmesi için sürekli açık ve günün yirmi dört saati erişilebilir olması zorunludur. Web hosting hizmeti veren dünya çapında yüzlerce farklı firma ve bu firmaların farklı içerikte hosting paketleri bulunmaktadır. Bu nedenle hosting hizmeti veren firmaların sunucularının özellikleri, kapasitesi, güncelliği önemlidir ve değişik firmalar arasından seçim yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar arasında yer alır.

Günümüzde birçok yerli ve yurt dışı konuşlu firma hosting hizmeti vermekte ve inernet sitesi sahiplerine aldıkları domain adının aktif hale getirilmesi için buralarda yer tahsis etmektedir. Söz konusu yer tahsis işlemi (hosting) aylık yada yıllık olarak ücretlendirilerek adeta kiralam usulü ile ödeme planı oluşturulmaktadır. Hosting hizmetinin kalitesini değerlendirirken internet kullanıcılarının dikkate alması gereken başlıca hususlar şunlardır;

  • Sürat (Sitenizin açılma hızı)

  • İnternet siteniz için size ayrılacak alanın boyutu (MB)

  • Sunucu desteği

Bunları önem sırasına göre teker teker açıklayalım.

 

Screenshot_3SÜRAT:  İnternet sitenize ait sayfaların ve sayfa içeriklerinin yüklenme hızı burada çok önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternet sayfalarının yavaş yada hızlı olarak gelmesinin iki farklı sebebi vardır. Bunlardan ilki internete bağlandığınız bilgisayarın/cihazın yeterli kapasiteye sahip olamamasından kaynaklanan sebeplerdir. İkincisi ise hosting hizmetinden daha doğrusu hosting aldığınız firmanın sunucusundan kaynaklanan sebeplerdir. Şayet hosting himzeti aldığınız sunucunun internete çıkış hızı düşük ise ya da kapasitesinin çok üstünde hosting hizmeti veriyorsa doğal olarak sayfalarınızın yüklenme hızı da yavaşlar. Ayrıca sürat konusunda sayfalarınızın boyutunun ve hazırlandıkları programların da etkili olduğunu hatırlatalım. Çünkü bir kısım internet siteleri flash ve animasyon programları ile oluşturulur. Bu şekilde hazırlanan inernet siteleri HTML formatta hazırlanan sitelere oranla daha yavaş açılır.

İnternet Siteniz İçin Size Ayrılacak Alanın Boyutu: Size için ayrılacak alanın boyutu (kaç megabayt ) vereceğiniz ücrete göre de farklılık göstermektedir. Siz konusuna ve ihtiyaçlarınıza göre hazırlayacağınız sitenize ne kadarlık bir kapasite gerekli ise o oranda hosting alanı isteyeceksiniz. Geniş kapsamlı ve içeriği çeşitli bir site düşünüyorsanız internet sitenize ayrılacak alanın boyutu da büyük olacaktır. Ayrılacak alan iki açıdan kritiktir; birincisi daha önce de belirttiğimiz üzere hazırlanacak sitenin boyutu açısından, ikincisi ise e-postalar açısındandır. Çünkü yapılan tasarım sonucunda hem sitenizdeki veriler hem de e-postalar aynı alanı işgal eder. Eğer ayrılan hosting alanı fazla değilse belli bir süreden sonra mail trafiğinizde problemler meydana gelebilir.

Sunucu Desteği: Web hosting hizmetinde bir diğer kritik husus ise kullandığınız programlar ve veritabanını kiraladığınız sunucunun desteklemesidir. Günümüzde artık internet siteleri tanıtımın yanında tasarlanan farklı formlar yardımıyla daha farklı işlevleri de (İş başvuru formları, talep formları, kredi kartı ile ticaret gibi) yerine getirmektedir. Bu tür formların hazırlanması için değişik programlama dilleri (ASP, PHP, SQL gibi) ile kodlama yapılması gerekmektedir. Örneğin ASP destekli bir internet sitesinin çalışabilmesi için sitenin sunucu tarafında ASP ile tasarlanmış formlarla uyumlu programların yüklü olması gerekir.             

Eşsiz Veri Bankamız

Veribankas 

Son on yıldır müşterilerimizin web sitelerini izlemek için bir kendi geliştirdiğimiz bir sistem kullanıyoruz. Bir portföyle bine yakın internet sitesini izliyoruz ve dâhili bir gösterge tablosuna kaydediyoruz. Verileri dışa aktarmak ve çoklu çapraz karşılaştırmalı analizler yürütmek için dahili site izleyicimizdeki geçmiş verileri kullandık.

Bu Kılavuz Nasıl Kullanılır? 

Her şeyi basitleştirmek ve orada yüzlerce seçenek ile sizi rahatsız etmekten kaçınmak için, önerilen hosting hizmetlerini öncelik sırası vererek düzenledik. İlk sırada incelediğimiz hosting hizmeti aynı zamanda en çok tavsiye edilen hizmettir. İlk üçe giren hosting hizmeti haricindeki hizmetleri, ana bilgisayarlarımızın testlerine dayanarak tavsiye etmiyoruz.

Bu Hosting Şirketleri Kimler için Uygun?

Aşağıda açıklanan hosting şirketlerinden herhangi biri, ayda 500.000’den fazla görüş alan bir işletme değilseniz, sizin için harika bir seçimdir. Tüm hosting şirketlerinin, trafik veya hizmet talepleriniz arttıkça kapasitenizi büyütmenize izin verdiğini unutmayın.

Nasıl Karar Vereceğiz?

Hosting hizmetleri arasında karar verebilmek için aşağıdaki farklı özelliklere dikkat etmeniz gerekir. Şimdi bunları sırasıyla inceleyelim.

Çalışma süresi / Güvenilirlik 

Bunu anlamak için temel olarak web sitenizin ne sıklıkta çöktüğünü düşünün. Büyük bir ticari iş için bu felaket olabilir. Müşterilerinizi kaybedersiniz ve kesinlikle markanıza olan güveninizi kaybedersiniz. Kaliteli hosting hizmeti neredeyse hiç çökmez ve planlandığı gibi işler. Çoğu zaman, planlı bakım onarım veya başka bir teknik sorun olacağını belirten bir bildirim alırsınız. Kaliteli hosting hizmetleri tüm bu ihtimalleri dikkate alarak plan yapar ve yalnızca siteniz uyurken bu tür işlemleri gerçekleşir. Test ettiğimiz sitelerin bazılarında 1800’in üzerinde kesinti yaşandı.

Site Hızlandırma

Hepimiz gecikmeyen ve yavaşlamayan hızlı bir web sitesi istiyoruz. Modern müşteri şımartılmış ve 5 saniyeden uzun süreler onun için çok uzun geliyor. Mobil hızlandırılmış sayfalarda bu durum daha da önem kazanıyor. Geçtiğimiz on yıl içinde aldığımız geri dönüşler hem dünyanın birçok yerinde hem de Türkiye’deki ortalama yükleme sürelerini karşılaştırmamızı sağladı. Bu sonuçları, yükleme sürelerini izlemek için ortalama ABD hızlarıyla karşılaştırdık. En çok kaydedilen yükleme süresi şunlardı: 226 ms ve mutlak en kötü 2850 ms’ın üstünde (kabaca 11,5 kat daha yavaş).

Müşteri Desteği

Müşteri desteği büyük bir faktördür. Bazı hosting firmaları sizi bütün gün beklemek zorunda bırakırken bazıları ise sorularınıza birkaç saniye içinde cevap vererek mükemmel bir hizmet veriyor. Hatta canlı sohbet etmeyen ve eski bir sistemi kullanan bazı hosting firmalarıyla da birlikte çalıştık. Kabul edelim. 7 gün 24 saat hosting hizmeti veren bir firma istiyorsunuz. Kesinlikle, hosting desteği söz konusu olduğunda ilk sıradaki üç sunucumuzun en iyileri olduğunu söyleyebilirim. Üst sıralamadaki firmalar, oldukça kaliteli müşteri hizmetlerine sahip oldukları için ödüller kazanmıştır. Müşteri hizmetlerini test etmeye ihtiyaç duymadık çünkü bir süre kullandık.

İşte iyi bir hosting desteğinin bazı özellikleri

  • Anadilinizi konuşan bir müşteri temsilcisi ile canlı sohbet edin

  • Cevap almak için günlerce süren bir kayıt sistemi ile uğraşmayın

  • Servis acenteliğinin teknik sorunları çözebilme becerisi

  • Dost ve profesyonel hizmet

  • Yanıt Süresi

  • Yeterli kaynaklarla yeterli sayıda teknik personel

  • Bu işte yeterli deneyim ve kaliteli referanslara sahip olmak

  • Bu güne kadar hizmet verdikleri müşterilerin memnuniyeti

  • Yeterli deneme süresi ve para iade garantisi vermeleri

  • Kaliteden ödün vermeden uygun fiyatlarla hizmet vermek

  • Herhangi bir sorun çıkacak olursa bunu kısa sürede telafi edebilecek alt yapı

  • En önemlisi sistematik ve düzenli aldıkları BACKUP sistemleri

    Ucuz web hosting hizmetlerinden kaçının.

    Bunu yeterince vurguladığımı sanmıyorum, çünkü son birkaç yılda mevcut hosting hizmetini başka bir sağlayıcıya taşımak, yeni özellikler eklemek veya teknik sorunları çözmek isteyen yüzlerce işletme ile uğraştık. Web’in hostin endüstrisindeki bazılarının dolandırıcılık ve yeni başlayanlardan büyük miktarlarda para kazanmaya çalıştıklarını fark etmek önemlidir (milyonlarca dolar konuşuyoruz). Bu tür hosting hizmetleri hem güvenlik ihlaline açık, hem de müşteri memnuniyeti konusunda tatmin olmayacağınız son derece düşük kaliteli sunucuları kullanıyorlar.

    Ucuz hosting öderseniz, başka bir hosting sağlayıcıya geçmek için bir sürü zaman harcarsınız ve daha ucuz bir sağlayıcı kullandığınız sürece, eklentiler için üç dört kat daha fazla ödeme yapmanız gerekecek demektir.

    Yeni işletme sahipleri veya blogcuların başlangıçta tasarruf etmeleri hayati önem taşımaktadır ancak web hosting sunucunuzu ucuz seçmeyin ve sonrasında işinizi aksatacak olumsuzluklardan kaçının.

 

Farklı Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmetleri için farklı seçenekler hakkında ilk defa okumaya başladığınızda, biraz yorucu olabilir. Her bir hosting hizmeti kendi ihtiyaçlarınız için “en iyi” olduğunu vaat etmekte ve sonsuz seçenek var gibi görünüyor. Fiyat seviyeleri bunu daha da belirsiz hale getiriyor.

Screenshot_2

Bazı sağlayıcılar size ayda $ 1-2 dolarlık çok ucuz ücretlere çok makul fiyat sunmayı amaçlıyor. Diğerleri ücretsiz hosting sunuyor. Yeni internet kullanıcıları sık sık güçlü hosting paketleri almasına rağmen aslında buna ihtiyaç duymuyorlar.

Bağlı olduğumuz temel prensip basittir – basit bir hosting çözümü alın ve daha sonra üst paketlere doğru büyütün.

 

Hosting Türleri – Hangisi En İyidir?

Hosting planlarının çoğunluğu beş ana kategoriye ayrılabilir: Paylaşılan, VPS, Bulut, Tahsisli ve Bayi. Hepsine bakalım.

Paylaşılan Hosting

Yeni siteler için en ucuz planlar söz konusu olduğunda paylaşılan hosting en iyi seçenektir.  Sanki kalabalık bir apartmanda bir daire kiralamak gibi düşünün. Paylaşılan ev sahibinin kalitesi daha iyi olursa, dairenizde daha fazla alan var demektir ancak müstakil olarak kendi mülkünüz asla olmaz.

ll

Daha ucuz paylaşılan hosting, birçok insanı sadece aynı binaya değil aynı odaya sıkıştırıyor.   

Daire web sitenizin IP adresidir.  Paylaşılan hosting arkasındaki fikir, birçok web sitesinin çok fazla trafik çekmemesidir, dolayısıyla önemli sunucu kaynakları tahsis edilmeleri için bir neden yoktur. Bunun yerine, bu kaynakları diğer sitelerin büyük bir havuzuyla paylaşabilirler.

Daha küçük işletmeler ve blogcular için paylaşılan barındırma seçenekleri en ucuz web barındırma seçeneğidir. Paylaşılan barındırma özelliğini kullanırken, potansiyel web ziyaretçilerinize daha yakın bir veri merkezi seçtiğinizden emin olun.

VPS

Bir defa bir sürü internet sitesi barındıran paylaşılan hosting tarafından sunulan kapasiteyi aştıysanız, sanal özel sunucu veya VPS’i seçenebilirsiniz. Bu ağlar, size özel bir sunucu hizmeti ödemek zorunda kalmadan daha fazla güç sunar.

sa

Daha az insan sunucunuzu ziyaret ettiği için bir VPS’den daha fazla güç bekleyebilirsiniz.  Bir VPS kullanmanın bir başka artısı, sunucuyu tam olarak kontrol edebilmenizdir. Temelde kendi eviniz var gibi. Başkası ile paylaşmaya gerek yok.

Bulut

Cloud hosting son zamanlarda Dünya genelinde kullanılan Cloudflare gibi hizmetler ile oldukça popüler hale geldi. VPS gibi çalışır, bununla birlikte adanmış bir fiziksel adres yoktur, bunun yerine sunucu yüzlerce bilgisayara dağıtılır. Bu, daha hızlı yükleme süresi ile sonuçlanır ve ihtiyaçlarınıza göre büyütebileceğiniz bir çözümdür.

vps

Bulut tabanlı barındırma hizmetini kullanmanın en güzel faydalarından birisi, mevcut hızınızın üstüne çıkmak istediğinizde, hosting şirketine hızlı bir talep gitmesidir.  CPU kullanımınızı ve disk alanınızı kolayca yükseltebilirsiniz.

Çalışma süresi ve çok hızlı bir şekilde artırılabilme özelliği, işiniz için olmazsa olmaz ise, bulut tabanlı barındırmayı ciddi olarak düşünmelisiniz. Tüm değerlendirmelerimiz aynı zamanda bulut tabanlı çözümler de sunar. Bulut barındırma ile, farklı veri merkezlerini kullanmanıza ve bilgilerinizi gizli tutmanıza izin veren birden fazla sunucuya erişebilirsiniz.

Tahsisli (Dedicated)

En üst sırada yer alan hosting hizmeti tahsisli hosting’dir. Bu, temel olarak, internet sitenizin performansını artırmayı taahhüt eden kendi başına çalışan bir sunucunun tamamına sahip olduğunuz anlamına gelir.

dc

Web sitenizde birden çok finansal işlem yapıyorsanız veya yukarıda sunulan diğer seçeneklerle ilgili endişeleriniz varsa bu tam size göre. Ayrıca en üst düzeyde güvenlik sunuyorlar. 

Bayi Tabanlı Hosting

Beyaz etiketli web barındırma hizmeti gibi bayi hosting hizmetini düşünebilirsiniz. Temel olarak A şahsı sunucuya sahipken, B şahsı sanki sunucuya kendi sahipmiş gibi hosting hizmeti satmaktadır. Bayi barındırma, yukarıda belirtilen barındırma biçimlerinden herhangi birini kullanmanıza izin verir: tahsisli, VPS, bulut ve paylaşımlı.

Bayiler çoğunlukla ana şebekelere veya yüksek kapasiteli sunuculara toplu olarak erişir ve farklı bölümlerini farklı web sitelerine tahsis eder. Bu tür hosting hizmetinin verilebilmesi için cPanel ve diğer barındırma yönleri hakkında çok daha fazla teknik bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Farklı Hosting CMS

Bir CMS veya içerik yönetim sistemi, bir kullanıcının web sitesinde yeni içerik eklemesine veya eski içeriği değiştirmesine olanak tanır. Temelde kullandığı arayüz. Farklı CMS’ler farklı barındırma planlarıyla çalışır ve bazıları farklı amaçlar için daha uygundur.

WordPress Hosting

İnternetteki web sitelerinin% 76’sı WordPress kullanmaktadır ve bugüne kadar çevrimiçi olarak en popüler CMS’dir. 2003 yılında piyasaya sürülen bu hizmet çoğu blog yazarı veya küçük işletmeler için en iyi seçim haline gelmiştir. WordPress, çok çeşitli özel özellikler ve araçlar sağlar.

Hızlı bir şekilde kurulur ve mükemmel güvenlik sağlar. WordPress’i kullanırken destek bulmak da daha kolaydır. Daha önce bir web sitesi kurmadıysanız WordPress’i kullanmanızı öneririm. Alışmak biraz zaman alacak ama bu, internet dünyasının ekmek teknesi.

PHP Hosting

PHP, sunucu tarafında kodlama kodunu / dilini kullanan modası geçmiş bir dildir. PHP terimi aslında “Kişisel Ana Sayfa” terimine atıfta bulunmaktadır. WordPress, Joomla veya Drupal’ı kullandığınız zaman, komutları ve eklemeleri yapmak için PHP komut dosyasını kullanıyorsunuz. WordPress CMS, kullanıcılara kolay bir UX ve çok yönlülük sunar. Sitenize yüklemek istediğiniz çok özel işlevlere ve uygulamalara sahipseniz, PHP geliştiricisini öneririm.

 Java Tabanlı Web Siteleri

Java öncelikle web uygulamaları için kullanılır. Fantezi grafik ve görselliğe sahip herhangi bir web sitesi, javascript’i herhangi bir şekilde kullanmaktadır.  Yıllar geçtikçe blogcular ve küçük işletmeler için popülerliğini kaybetti. Ancak Ebay veya Amazon gibi büyük E-com sitelerinin hepsi javascript.  Javascript’den çok süper yüksek son özellikler arıyorsanız neye ihtiyacınız olacak.

Joomla!

Joomla, WordPress gibi başka bir CMS. Muhtemelen en popüler ikinci CMS platformudur. WordPress olarak kullanımı kesinlikle kolay değildir.  Kişisel olarak Joomla’yı kullanmayı sevmiyorum ve tüm müşterilerin daha SEO dostu olduğu için WordPress’i kullanmalarını tavsiye ediyorum.

Windows veya Linux Tabanlı Ana Bilgisayarlar

Tahisli sunucular hakkında bahsettiğimiz şeyleri hatırlıyor musun?

Her sunucu bir işletim sistemi (işletim sistemi) gerektirir.  Bu, hosting hizmetinin Linux tabanlı veya windows tabanlı daha kolay olduğu anlamına gelir.  Farklılıklara bakalım.

Windows

Windows, Microsoft’un amiral gemisidir. Windows tabanlı bir ana makine seçmek, Windows’un veritabanlarını / uygulamalarını ve ASP.Net gibi daha karmaşık programlama komut dosyalarını çalıştırmanızı sağlar. Windows yalnızca standart kodlara göre daha fazla esneklik sunar; ayrıca herhangi bir sorun olmadan PHP’yi hatta MySQL’i kullanabilirsiniz.  Çoğu durumda, Windows tabanlı bir ana bilgisayarın fiyatı bir Linux ana bilgisayarından biraz daha fazladır.  Windows sistem çökmeleri de biraz daha yaygın.

Linux Sunucuları

Dünyanın birçok sunucusu Linux üzerinde çalışıyor.  Endüstri standardı ve iyi niyetle. Linux sunucuları güvenilirdir ve hemen hemen tüm modern programlama komut dosyalarını ve dilleri işleyebilir. Çoğu uygulama, sorunsuz olarak Linux üzerinde de çalışabilir.  Linux sistemleri bazen Linux, Apache, My SQL ve PHP (web barındırma için tüm programlama komut dosyaları) anlamındaki LAMP olarak adlandırılır.

Limitsiz Barındırma Hizmetindeki Durum Nedir?

Bir sürü hosting hizmetinin sınırsız planlar hakkında bir şeyler söylediğini duyarsınız. Bant genişliği, depolama veya e-posta şeklinde.  Bununla birlikte, satır ararlırını okumak önemlidir! Basit olarak kısaca kaynaklarınıza özel sınırlar koymadığı anlamına gelmektedir.  TOS’a (Hizmet Şartları) girerseniz, genellikle bunun ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.  Sınırsız teklif, makul koşullar altında yapılır. Ortalama paylaşılan barındırma hizmeti ayda beşyüz bin ziyaret gerçekleştiremeyecek veya günde on bin e-posta gönderemeyecektir.

Sınırsız teklif genelde her şeyden ziyade kapıdan içeri girmek demektir. Bu yüzden sınırsız teklif aklınız çelmesin, bundan daha da önemlisi yükleme hızıdır. Bir sunucu size sınırsız bant genişliği verebilir, ancak hangi hızda? İncelememiz içindir. Eğer herhangi bir sorunuz varsa, aşağıda bir yorum bırakın; gelen soruları cevaplamaktan memnuniyet duyarız.


Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?
Dedicated Sunucu Nedir ve...
  • 2019-02-21
  • 1
  • 1933
Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?
WordPress nedir? Avantajl...
  • 2019-12-05
  • 1
  • 2833
Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?
Wordpress CPU Kullanımı
  • 2019-12-06
  • 1
  • 906
Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?
DDOS Nedir ? Korumalı Hos...
  • 2019-03-26
  • 1
  • 1421
Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?
Email Hosting Nedir? Avan...
  • 2019-03-05
  • 1
  • 1194
Web Hosting’e Neden İhtiyacımız Var?
NGINX WAF Nedir?
  • 2019-03-26
  • 1
  • 1346